Meer over Qigong

“Adem in en uit, om je van het oude te ontdoen en het nieuwe op te nemen.”

Zhuang Zi (370 tot 301 v.Chr.)

Tao
Tao is een levenshouding ten opzichte van het lichaam, het leven, de (andere) mens, de natuur en het universum. Tao betekent letterlijk ‘het pad’ of ‘de weg’. In de taoïstische levenshouding is tao de kwaliteit van die zoektocht. Een (levens)kunstenaar is iemand die de nadruk legt op het bewandelen van de weg in plaats van op de bestemming. Iemand die de kunst verstaat van meer bereiken door minder te doen.

Taoïstische Qigong
Qigong van Zachte-kracht is gebaseerd op eeuwenoude kennis en ervaring die door taoïstische monnikken in kloosters is ontwikkeld en doorgegeven. Taoïsten gaan ervan uit dat de processen die zich in het lichaam afspelen volgens dezelfde principes werken als die in het universum. “Zo binnen, zo buiten.” Qigong werkt op drie niveaus door: fysiek, emotioneel en spiritueel.

De letterlijke vertaling van Qi is lucht, adem of gas. Qi is de kosmische vitale energie die in alle levende materie aanwezig is. Als de Qi door oefening (gong) vrij door je lichaam kan stromen beschik je over een eindeloos reservoir van energie. Door regelmatige beoefening ontstaat er harmonie tussen je fysieke en emotionele lichaam. Op spiritueel niveau is het streven  van eenwording met het universum, met je oorsprong.

Li Junfeng (1938), coach van de Beijing Wushu team, dat 12 jaar achtereen de Chinese wushu titel veroverde, legt uit wat Qigong is. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=KTsAGL3veBE]

Medische Qigong
In Chinese ziekenhuizen wordt qigong complementair ingezet om de balans en weerstand van de patiënten te verbeteren. Dit zijn speciale oefeningen die ook wel bekend staan als medical qigong. Deze vormen kunnen ook preventief worden ingezet. Senioren in China beoefenen dagelijks gezondheidsoefeningen, qigong en tai chi chuan in stadsparken om soepel en vitaal te blijven.

Zelf ervaren
Qigong moet je ervaren. Erover lezen of praten, is niet te vergelijken met het zelf doen, het zelf ondergaan. Een cursist heeft me de volgende video gestuurd, omdat het hem aan mijn Qigonglessen deed denken. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=SFCLWytjcUY]

Mantak Chia
Mantak Chia heeft deze kennis, in opdracht van zijn Chinese leraar One Cloud, naar het westen gebracht als Universal Tao. In Nederland wordt het Healing Tao genoemd.

 

Advertenties